بازاریابی ویروسی (Viral Marketing)
بازاریابی ویروسی (Viral Marketing) به معنای عرضهء تسهیلاتی به طور مجانی و دادن اجازه به افراد برای انتقال آن به دیگران است.
مقصود اصلی از بازاریابی ویروسی ، پراکندن پیام میان مردم به هر تعداد ممکن است، بدون اینکه پولی برای تبلیغات صرف شود. در واقع این نوع بازاریابی مانند ویروس خود را تکثیر میکند و مشتری منتشرکنندهء آن است.
متداولترین روش برای انجام این نوع بازاریابی شبکهء جهانی اینترنت است که با افزایش تعداد کاربران اینترنت، اهمیت آن روز به روز افزایش بیشتری مییابد. خریداران کالا و خدمات به صورت آنلاین دایماً در حال توسعهء شبکهء خود هستند و بیشتر از گذشته به سایر خریداران برای یادگیری و یا توصیهء محصولات و خدمات جدید متکی هستند.
آغاز یک طرح بازاریابی ویروسی اثربخش، مستلزم ارایهء یک دلیل یا انگیزهء قوی به افراد است تا آنها را تشویق به ارسال پیام و یا تبلیغ مورد نظر به دوستان و اطرافیانشان کند. به طور مثال طنزها و لطیفهها معمولاً خیلی سریع از فردی به فرد دیگر انتقال پیدا میکند، صرفاً به این دلیل که بامزه و خندهدارند. بنابراین کلید موفقیت در نهایت در دست بازاریابان است چرا که آنها باید با ارایهء ایدهها و تشویق خلاقانه، انگیزهء لازم را به افراد برای ارسال پیام مورد نظر به دیگران بدهند.
یک ایدهء جالب توجه، به عنوان مشوق میتواند مشتریان را تشویق کند تا برای توصیهء محصول و یا نام تجاری مورد نظر با هم ارتباط برقرار کنند.
استراتژی های موثر در این نوع بازاریابی
۱- خدمت مجانی
ارایهء این امکان که افراد از مجموعهء محصولات و خدمات در سایت به طور مجانی استفاده کنند. این در واقع قویترین استراتژی بازاریابی ویروسی است. ایدهای که در پس بازاریابی ویروسی قرار دارد، این است که شرکت تبلیغ خود را با ارایهء یک کالا یا خدمت مجانی به افراد عرضه کند. به طور مثال به راحتی میتوان در اینترنت نرمافزارهایی را پیدا کرد که پس از خرید آنها امکان انتشار و توزیع رایگان آنها از سوی دیگر افراد وجود دارد.
با همراه کردن نام تجاری و یا پیام تبلیغاتی شرکت با این نرمافزارها، نام شرکت و خدمات آن با سرعت باورنکردنی میان جمع زیادی از کاربران در مدت زمانی کوتاه توزیع میشود.
نوشتن مقالات
نوشتن مقالاتی که موضوعات آن مرتبط با محصول یا خدمت مورد نظر نیز هست. در این ارتباط، باید به افراد اجازهء استفادهء مجدد از این مقالات را در وبسایتشان یا جای دیگر داد، چرا که آنها با معرفی مرجع و منبع مقاله و اشاعهء محتویات آن به طور غیرمستقیم و ناخودآگاه اقدام به بازاریابی به نفع شرکت میکنند.
برای مطالعه در خصوص تولید محتوای ویروسی اینجا کلیک کنید!
۳- امکان اشتراک گذاری
امکان ارسال هر یک از صفحات یا متون موجود در وبسایت شرکت به وسیلهء بازدیدکنندگان به دوستان و اطرافیانشان. به طوری که افراد تنها با وارد کردن نام و نشانی ایمیل موردنظر خود بتوانند متن مورد علاقهشان را به فرد دیگری ارسال کنند.
۴- عضویت بازدیدکنندگان
ایجاد امکان عضویت بازدیدکنندگان در سایت شرکت و همچنین ایجاد امکان ارسال خبرنامه به ایمیل کاربران و ارایهء فضای کافی به آنها برای ساخت سایت شخصی به طور رایگان و در زیر مجموعهء سایت اصلی شرکت تا از این طریق هم آنها به فضایی برای ارایهء مطالب خود و رسیدن به اهدافشان دست یابند و هم شرکت امکان تبلیغ برای کالا و خدمات خود را در آن فضا داشته باشد.
۵- ایجاد تالار گفتگو
در نظر گرفتن تالارهای گفتوگو به منظور تماس و گفتوگو با افراد و نیز برقراری ارتباط میان آنها با یکدیگر به صورت آنلاین به این ترتیب تبادل اطلاعات و ارتباطات میان افراد با هم و با شرکت بسیار آسان میشود.
۶- انتشار کتابهای الکترونیکی
انتشار یک کتاب الکترونیک (Ebook) و دادن این اجازه به افراد که تبلیغات مورد نظر خود را ضمیمهء این کتاب کنند. که به آنها انگیزهء لازم را جهت انتقال کتاب موردنظر به سایرین میدهد. به این ترتیب پیام یا تبلیغ مورد نظر شرکت به آسانی انتقال مییابد. به علاوه حتی محتوا و موضوع کتاب در صورت جذابیت میتواند مورد توجه و علاقهء خوانندگان قرار گرفته و انگیزهء لازم را برای فرستادن آن به دیگران در آنها ایجاد کند.
پیدایش بازاریابی ویروسی
ایده اصلی بازاریابی ویروسی از مدل استفاده شده توسط Hotmail در سال ۹۶ آمده است. پایگاه Hotmail یک نمونه بسیار عالی از این بازاریابی است و به طور شگفت انگیزی نسبت به هر شرکت دیگری در دنیا رشد کرد.
در سال ۱۹۹۶، Sabeer Bhatia و Jack Smith پیشگامان محصول پست الکترونیک تحت وب به صورت مجانی بودند. نام Viral Marketingاولین بار توسط روزنامه NETSCAPE از انتشارات DFJ در سال ۱۹۹۷ استفاده شد. در Hotmail آقای Tim Draper شرکت را وادار کرد که هر پیغامی که از طریق پست الکترونیک تحت وب فرستاده می شود یک اتصال به آدرس پایگاه وب داشته باشد به صورت Get your email at hotmail.
تعداد مشترکین Hotmail، در طی ۱۸ ماه از صفر نفر به ۱۲ میلیون نفر رسید و در حال حاضر با بیش از هفتاد و پنج میلیون کاربر فعال در بیش از ۲۲۰ کشور یعنی بیش از یک چهارم کاربران وب رسیده است و بزرگترین سرویس دهنده پست الکترونیک در دنیا می باشد. البته Hotmail از روش های دیگر بازاریابی نیز استفاده کرده است برای مثال در سایت های پر ترافیک زیادی، لینک ” Free Email” را دارد ولی از آن طریق اعضای کمی را جذب کرده است.
اینترنت مکان بسیار مناسبی برای تجارت می باشد و تجارت امکان پذیر نیست جز با بازاریابی.
اینترنت نیز روش های بازاریابی مختص خود را دارد و مزایای آن نسبت به بازاریابی سنتی:
۱- از بین بردن فاصله های مکانی و زمانی
۲- ارائه اطلاعات کامل به طور ۲۴ ساعته و در تمامی روزهای هفته
۳- ارتباط مستقیم و دو طرفه با کاربر
۴- دریافت نظرات از مشتری و یا پاسخ فوری به او می باشد.
طبیعت بازار ویروسی از نوع کارا و ارتباطات در این بازار حالت یک به چند بازار سنتی به صورت یک به یک و چند به چند درآمده است. نگرش زمانی در این بازار نیز تمرکز بر بلند مدت بوده و از نظر اقتصادی تأکید بر جنبه تقاضا دارد تا عرضه.
اینترنت فضای جدید و نوینی از بازاریابی را ایجاد کرده است. که ارتباط مستقیم با تبادل بین افراد دارد. اگر تعداد تبادلات بین افراد زیاد باشد بازاریابی با رشد و به طبع اگر تعداد تبادلات کم شود بازاریابی با شکست روبرو خواهد شد.
برای مطالعه بیشتر:
نقش ویروس در بازاریابی
یک ویروس برای بازاریابی چکاری باید انجام دهد؟ معمولاً وقتی که با کلمه ویروس مواجه می شویم نظر و دید مثبتی به آن نداریم ولی اصطلاح ویروسی بودن این نوع بازاریابی از آن جهت متداول شده است که پیام ها و آگهی های تبلیغی با این روش، خیلی سریع تر از آنچه می توانیم تصور کنیم، مثل ویروس و به صورت تصاعدی پخش می شوند.
به طور کلی بازاریابی ویروسی یک هدف نیست، بلکه بخشی از استراتژی جامع بازاریابی شرکت و همچنین یک استراتژی تبلیغاتی است که اصولی دارد.
بازاریابی ویروسی همان اهداف بازاریابی سنتی را دنبال می کند، با این تفاوت که بازاریابی ویروسی با بکار گیری ابزارها و روشهای نوین فناوری جدید به دنبال نوآوری است.
مهمترین عامل موفقیت در این بازاریابی شناسایی و برآورده ساختن خواست مشتری می باشد.
کلام نهایی
این نوع بازاریابی نیز مانند سایر انواع بازاریابی نیاز به داشتن خلاقیت در طرح و اجرا دارد. بازاریابی ویروسی به خوبی می تواند گسترش کسب و کار شما را تضمین کند. اما برای این مهم شما نیاز به شناخت عوامل محرک در مخاطب دارید. بنابراین با مخاطب شناسی خوب، خلاقیت و بکار بردن موارد بالا حتما به نتیجه مطلوب خواهید رسید.