داستان لوگوی نایک
لوگوی نایک یکی از شناخته شده ترین لوگو های دنیاست. داستان تولد ساده و حیرت انگیزی دارد. لوگو توسط طراح گرافیکی به نام کرولین دیویدسن در سال ۱۹۷۱ طراحی شد و او فقط ۳۵ دلار برای این طراحی با ارزش دریافت کرد.
وقتی دیویدسن برای اولین بار فیل نایت را ملاقات کرد. او دانشجوی طراحی گرافیک در دانشگاه ایالت پورتلند بود. فیل نایت در آن زمان دستیار استاد و مؤسس آیندهی نایک بود. زمانی که نایت کار روی برند کفش ورزشی خودش را شروع کرد، دیویدسن در ازای ساعتی دو دلار، برای نایک کار میکرد.
خالق لوگوی nike
دیویدسن لوگوی نایک را خلق کرد؛ یک شکل “تیک مانند” که حرکت و سرعت را به ذهن القا میکرد. همینطور شبیه یک بال بود که به نام برند اشاره داشت؛ نایک از روی الههی پیروزی یونان نام گذاری شده بود.
دیویدسن هفده ساعت کار برای این کمپانی انجام داد. و در نهایت ۳۵ دلار دریافت کرد. او طراحی برای nike را تا سال ۱۹۷۵ ادامه داد.
شرکت نایک در نهایت از این طراح گرافیک تقدیر کرد. آن ها یک مهمانی برای او ترتیب دادند و سهم قابل توجهی از سهام شرکت، یک الماس و یک حلقه ی طلا با لوگوی نایک به یاد ماندنی اش به او هدیه دادند.
موفقیت شرکت نایک
نقطه ی آغاز : صندوق ماشین
فیل کفش ها را در صندوق عقب ماشین سبز رنگش قرار داده و جلوی درب مدارس می ایستاد تا آنها را به فروش برساند. او به قدری این قبیل کارها را تکرار کرد تا بالاخره فروشش افزایش یافت. فیل در مکان های مختلف توسط افراد متعددی به فروش کفش هایش می پرداخت. فروش کفش هایی که از ژاپن وارد کرده بود در سال اول ۸ هزار دلار سودآور شده بود.
فروش بیشتر = سود خالص = رنج مالی
در طول ۴ سالی که شرکت تأسیس شد فروش زیاد بود؛ اما سود خالص تنها ۳درصد را شامل می شد! تنها همین امر باعث شد که شرکت قرض های زیادی داشته باشد. سود خالص حدود ۶۰ هزار دلار بود که به تنهایی خرید، حقوق کارگران و دادن قرض ها را شامل می شد. حقوق خودِ فیل، از حسابداری بود تا شرکت تداوم یابد. او مجبور شد منزلش را نیز رهن کند و زمان زیادی را در بانک ها سپری کرد تا به او وام های بزرگتری بدهند.
هیچ چیزی تداوم نمی یابد!
با وجود این همه کار، تولیدی ژاپن یک شخص را برای افزایش دادن میزان فروش و صادرات استخدام کرد. واردکننده ی آمریکایی هم در آن زمان تنها فیل بود.
در این شرایط ژاپنی ها از فیل خواستند تا ۵۱ درصد سهم شرکت خود را به آنها بفروشد. ژاپنی ها بیان کردند که در صورتی که فیل این پیشنهاد را قبول نکند برای سایر رقبای فیل نیز جنس خواهند فروخت!
فیل شروع به مطالعه کرد تا راه حلی را برای این وضعیت پیدا کند. سپس به این نتیجه رسید که باید آنها را رها کند. در آن زمان ۴۵ نفر کارگر در شرکت فیل مشغول به کار بودند. چیزهایی که برایش باقی مانده بود چیزی نبود جز ۷۵۰ هزار دلار قرض بانک و یک انبار راکد!!!
برای مطالعه در خصوص برندسازی و مدیریت برند اینجا کلیک کنید!
تاریخ تولد و علامت نایک
بعد از فسخ قرار داد با شرکت تایگر، فیل و شریکش تصمیم گرفتند به طراحی کفش خودشان ادامه دهند. اولین کفش طراحی شده برای شرکت کورتیز بود.
اماقبل از هر کاری، نیاز بود که اجناس قبلی را به فروش برسانند.
در سال ۱۹۷۱ فیل خواستار تعیین یک “اسم” برای شرکت شد تا باعث رونق بیشتر شود. اسمی را که انتخاب کرده بود موردتوجه قرار نگرفت. تا اینکه اولین کارمند مسئول فروش که توسط خودِ فیل استخدام شده بود پیشنهاد بهتری داد.
نایک به معنی الهه ی بالدار پیروزی ست که درباره ی آن در اساطیر یونانی نیز آمده است!
فیل برای طراحی لوگویش مبلغ ۳۵ دلار هزینه کرد. این مبلغ را به یکی از دانشجویان دانشگاه پورتلند داد تا لوگوی جدیدی برایش طراحی کند. این دانشجو، با عکسی که امروز همه می بینیم وارد صحنه شد. نایک در سال ۱۹۷۲ به راه اندازی نام جدید و کفش جدید برای بازی های المپیک پرداخت.
تکامل شکل لوگوی شرکت نایک
فروش محصولات شرکت ادامه پیدا کرد و سال به سال بیشتر شد. به گفته ی فیل؛ روزی می آید که نایک از شرکت آدیداس آلمانی در بازار آمریکا هم سبقت می گیرد! این اتفاق در سال ۱۹۸۰ رخ داد و این شرکت سهام خود را در بازار بورس مطرح کرد.
اما شهرتی وسیع برای شرکت نایک در سال ۱۹۸۴ به وجود آمد. در آن زمان فیل با یک بازیکن بسکتبال آمریکایی به نام مایکل جردن با ۲۱ سال سن قرارداد بست. از همان لحظه به بعد “نایک” تبدیل به ستاره ای درخشان گشت! شاید طرح لوگوی نایک نیز از همین موضوع الهام گرفته باشد.
برای مطالعه در خصوص روش ساخت برند اینجا کلیک کنید!
نابغه بازاریابی و استقرار محصولات در چشم خریداران بالقوه
این نبوغ ابتدا در بازاریابی پدیده آمد. فیل در طراحی تبلیغات با تیم طراح خود بهترین ها را برای شرکت تدارک دیدند. بهترین این برنامه های تبلیغاتی در سال ۱۹۸۸ و با شعار Just Do It بود. در سال ۲۰۰۳ فیل به عنوان بهترین Offerer عمومی برنده شد.
این بحث ها شاید شما را به فکر بیندازد که فیل فقط روی بازیکنان بسکتبال تمرکز داشته است. اما او با بازیکن فوتبال به نام Freddy Adu هم قرارداد بست. و از آن طریق نیز موفقیت های بسیاری را کسب کرد.
کلام پایانی
لوگوی نایک به خوبی بیانگر موفقیت و پیشتازی این غول صنعت است. داستان شرکت نایک الگو و الهام بخش بسیاری از کسب و کار های بزرگ و کوچک است. ما نیز در پدیده فکر مهتر از این لوگو برای طراحی ستاره (لوگو) پدیده فکر مهتر الهام گرفته ایم.